BIBLIOTECA

"Nu există prieten mai loial decât cărţile."– Ernest Hemingway

Dacă e MARTIE e... CREANGĂ

Ne propunem ca, în fiecare lună, să omagiem cele mai importante personalități ale culturii române, prin intermediul unor miniexpoziții cu lucrări, obiecte sau creații literare realizate de elevii școlii noastre. Urmăriți-ne, așadar!

Marele povestitor născut la Humuleşti este “o expresie monumentală a naturii în ipostaza ei istorică ce se numeşte poporul român sau, mai simplu, este poporul român însuşi, surprins într-un moment de genială expansiune...''
G. Călinescu - Viaţa lui Ion Creangă

Un artist precum Creangă se iveşte o singură dată în istoria unui popor, şi atunci numai într-un moment de graţie. Este fără îndoială genial, ca orice scriitor despre care se poate spune că are simţul genial instinctiv al limbii şi al etosului popular nealterat. Opera sa este expresia uimitoare a bunului-simţ şi a unui suflet elementar, încremenit în formule neschimbătoare, eterne. În totul, un spectacol de măreţie simplă inanalizabilă
(G. Călinescu - Viaţa lui Ion Creangă)

LANSARE DE CARTE

Luni, 27.02.2023, biblioteca Liceului Tehnologic CONSTANTIN BRÂCUŞI vă invită la lansarea volumului de debut “Poeme de cerneală” scris de profesorul DAN VASILE UNGUR. Evenimentul va avea loc începand cu ora 13, în Sala de lectură a bibliotecii liceului.

Dacă e FEBRUARIE e... BRÂNCUȘI

Ne propunem ca, în fiecare lună, să omagiem cele mai importante personalități ale culturii române, prin intermediul unor miniexpoziții cu lucrări, obiecte sau creații literare realizate de elevii școlii noastre. Urmăriți-ne, așadar!

Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.
Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.
Wikipedia

„Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor.”
(C.Brâncuși)

Dacă e IANUARIE e... EMINESCU

Ne propunem ca, în fiecare lună, să omagiem cele mai importante personalități ale culturii române, prin intermediul unor miniexpoziții cu lucrări, obiecte sau creații literare realizate de elevii școlii noastre. Urmăriți-ne, așadar!

„Ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa covârșitoare inteligență, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vreodată nu-i mai scăpa (nici chiar în perioadele bolnave declarate), încât lumea în care trăia el după firea lui și fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce și le însușise și le avea pururea la îndemână. În aceeași proporție tot ce era caz individual, întâmplare externă, convenție socială, avere sau neavere, rang sau nivelare obștească și chiar soarta externă a persoanei sale ca persoană îi era indiferentă.”!
Eminescu și poeziile sale (1889), Titu Maiorescu

Fragment audio: G.Călinescu vorbind despre M.Eminescu

Expoziție permanentă de carte

În cadrul bibliotecii noastre și în spațiile amenajate în acest scop funcționează o expoziție permanentă de carte, structurată pe diverse domenii de activitate și genuri literare. De asemenea, aici se găsesc noutățile apărute în bibliotecă. Expoziția este însoțită de imagini reprezentând creațiile celui care dă numele liceului nostru, marele sculptor de geniu, Constantin Brâncuși.

Proiect de parteneriat educațional “Hai să ne jucăm!”

În cadrul proiectului de parteneriat educațional cu Liceul Tehnologic ”Henri Coandă”, intitulat “Hai să ne jucăm!”, au avut loc o serie de activități dedicate socializării, formării de punți de legătură culturale și educative etc., totul legat de interacțiunea care se creează prin intermediul jocurilor logice și distractive.

9 mai 2019 - Concurs "SPAȚIUL EUROPEAN”

În data de 9 mai 2019, biblioteca școlii a fost gazda concursului ”Spațiul European”, desfășurat cu ocazia Zilei Europei. Concurenții și-au pus în valoare imaginația și creativitatea pentru a realiza afișe, pliante și alte materiale legate de acest eveniment.

23 aprilie - Expoziție de carte

23 aprilie este ”Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor”. Cu acest prilej, în cadrul bibliotecii noastre a fost organizată o expoziție bogată de carte, cuprinzând diverse domenii.

1 Decembrie 2018 - Expoziție de carte și fotografie

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018, la biblioteca școlii a fost organizată o expoziție tematică de carte și fotografie. Vizitatorii au putut să vadă cărți dedicate evenimentului prilejuit de Marea Unire, precum și o colecție impresionantă de fotografii și pliante tematice.

18 octombrie 2018 - Lansare de carte

În data de 18.10.2018 a avut loc lansarea volumului ”Dragostea are picioare lungi” – scris de colega noastră Călina Bora. Evenimentul a avut loc în Sala Multimedia.

20 aprilie 2018 - Proiect de parteneriat educaţional “Dialogul Vârstelor”

Proiectul de parteneriat educaţional intitulat “Dialogul Vârstelor” a constituit un bun prilej între elevii școlii noastre și cei ai Şcolii cu clasele I-VIII ”Mihai Eminescu” Dej şi ai Liceului Tehnologic ”Henri Coandă” Dej de a dialoga pe teme literare și de a înțelege importanța cititului pentru dezvoltarea personalității umane, încă de la o vârstă fragedă.