Constantin Brâncuși
Tel/fax: 0264 206 291
e-mail: gscbrancusidej@yahoo.com
Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
Reprezentant al mișcării artistice moderne, Constantin Brâncuși este considerat de mulți ca fiind cel important sculptor ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.
Brancuși a dat veacului nostru conștiința formei pure, a asigurat trecerea de la reprezentarea figurativă a realității, la exprimarea esenței lucrurilor și a reînnoit în mod revoluționar limbajul plastic, îmbogățindu-l cu o dimensiune spirituală. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Studiile referitoare la opera lui Brâncuși împărtășesc, fără excepție, o concluzie formulată în termeni lipsiți de echivoc: arta brâncușiană constituie una din sursele ideilor esențiale pe care se clădește civilizația vizuală a secolului al XX-lea. Brâncuși a scos în evidență lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.
Constantin Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a dinamismului formei, a unit sensibilul cu spiritualul.
În opera sa, Brâncuși a oglindit felul de a gândi lumea a țăranului român. Prin obârșia sa țărănească, și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși este, neîndoielnic, un asemenea moment al conștiinței artei moderne, care concentrează sensurile unei întregi ere a evoluției spiritului creator.
sursa: http://brancusi.1dez.com